De la Mallorca continental fins a l’illa de Mallorca

L’Estol de barques a Mallorca vol recuperar una part dels històrics entre Sóller i els ports de Seta i Portvendres

El pailebot Cala Millor. Foto: La Taberna del Puerto

La relació entre el port de Sóller i els ports de Seta, Portvendres i altres va molt enrere en el temps. Des de l’època medieval, hi ha hagut uns vincles culturals i econòmics que han fet que la germanor entre els dos llocs fos una realitat, tot i que amb el temps va arribar a desaparèixer. Amb la iniciativa de l’Estol de barques a Mallorca, estem intentant recuperar una part d’aquells lligams històrics que s’havien creat. La motivació per fer una realitat aquest estol neix el 2006 quan es comença la restauració del Pailebot Miguel Caldentey a Mandirac, Narbona.

El Pailebot Miguel Caldentey va ser el darrer que va estar en actiu fent cabotatge entre Sóller i els ports del sud de França. El 1973 la connexió entre els ports va desaparèixer quan l’embarcació es va començar a dedicar al xàrter del port francès, però no va tenir èxit i, per una combinació de calamitats, va quedar mig enfonsada al port de Canet de Mar. El 1988 les institucions franceses la declaren Monument Històric Nacional. Al cap d’anys d’estar enfonsada i arribat el moment d’intentar restaurar-la, una comitiva del departament de patrimoni marítim de Mallorca es va desplaçar al port de Canet, però van declarar que la recuperació de l’embarcació era impossible. Per altra banda, l’Ajuntament de Portvendres i l’Associació dels Amics del Miguel Caldentey ho van veure possible i van restaurar l’embarcació, així que des de fa uns mesos el pailebot ja està en surada a Portvendres.

Amb motiu de la tornada inaugural del pailebot a Mallorca, ja fa uns anys que es parla de fer un estol de barques cap a les illes, i fer així un agermanament dels ajuntaments de Portvendres i Sóller per mantenir vives les relacions del cabotatge que es feia entre els ports. És per això que vindrà un grup de vaixells que serviran d’ambaixadors culturals des de la Mallorca continental fins a l’illa de Mallorca per poder arribar a recuperar aquella navegació que es feia fins no fa tants d’anys. L’estol estarà format per embarcacions tradicionals provinents de Catalunya del Nord, Catalunya i Menorca, i quan arribi a Mallorca s’hi afegiran embarcacions mallorquines.

El recorregut de l’estol que ens visita aquest any no és només el que feia el Miguel Caldentey, sinó que han planejat un viatge al voltant de l’illa per poder apropar-se no només als sollerics, sinó a tots els mallorquins. Com sempre, la planificació està supeditada a allò que la meteorologia permeti, però la previsió que tenen és la següent. Arriben al Port de Sóller dimarts 3 d’agost, a l’aturada més important del viatge, ja que allà hi haurà l’acte d’agermanament de les dues institucions, els ajuntaments de Sóller i Portvendres. A més, es faran diferents actes al Museu Marítim de Mallorca i la base naval ha obert el seu moll per poder amarrar totes les barques juntes al port. Passats uns dies, l’estol donarà rumb al port de Palma per poder participar en la navegació Ran de Mar el divendres 6 d’agost. Serà la desena edició de la trobada d’Es Molinar que consisteix a fer una navegació per la badia i fer un dinar de germanor fondejats, cada un a la seva barca.

L’endemà, dissabte, l’estol es dirigirà cap a l’Arxipèlag de Cabrera per participar en la commemoració del 30è aniversari de la creació del parc amb una navegació a vela i una sèrie d’activitats a terra. Diumenge donaran rumb a cala Figuera de Santanyí per simular l’eixida de l’expedició santanyinera, tal com s’explica al llibre 9. Diari de l’expedició santanyinera al voltant de Mallorca, 1899. Allà, l’autor del llibre presentarà la seva obra i els tripulants podran aprendre sobre la història de Santanyí i veure les diferents embarcacions com les que pensem que devia ser el Sant Miguel, el llaüt en què va es va fer possible. Finalment, arribaran a Porto Colom diumenge dia 8 d’agost, on la recent Associació de Vela Llatina del port rebrà la tripulació de l’estol i faran diferents activitats.

Després de fer tota aquesta ruta, les embarcacions començaran a preparar el retorn als seus ports de destí, unes passant per Ciutadella i d’altres pel nord de Mallorca. Tothom partirà amb l’esperança que aquest esdeveniment es pugui repetir de manera periòdica i que el Miguel Caldentey pugui estar al capdavant de l’estol d’aquí poc. De la mateixa manera, esperem que tots els mallorquins mirin cap a la mar per gaudir d’aquestes embarcacions de vela llatina al voltant de Mallorca.

¿TE GUSTA LO QUE HACEMOS?
HAZTE SOCIO DEL CLUB GACETA NÁUTICA.

Numerosos aficionados a la mar son lectores asiduos de Gaceta Náutica en sus versiones digital e impresa. Nuesta audiencia no ha dejado de crecer en los últimos años. Pero las sucesivas crisis han provocado una importante merma en la contratación de publicidad, nuestra única fuentes de ingresos.

Desde nuestra fundación en 2002 hemos sido un medio gratuito y queremos seguir manteniendo ese espíritu. Nuestras noticias siempre estarán en abierto para quien quiera leerlas o compartirlas. Para que esto siga siendo posible hemos puesto en marcha una campaña de contribución voluntaria mediante suscripción, una especie de taquilla inversa que funciona de una manera muy sencilla: si te gusta lo que hacemos, puedes apoyarnos con una contribución y pasarás a formar parte del Club GN.

Gaceta Náutica se ha caracterizado históricamente por su independencia y por publicar informaciones que no tienen eco en otras publicaciones del sector. Esta forma de entender el periodismo nos ha hecho acreedores de algunos premios como el que nos otorgó en 2017 la Asociación de Periodistas de las Islas Baleares (APIB) por nuestra investigación sobre la contaminación marina.

Contamos con poder mantener nuestro producto mediante un sistema mixto de financiación basado en la libertad comercial y el soporte de nuestro lectores socios del Club GN.

Esperamos haberte convencido y si no es así, no importa: sigue abriendo la Gaceta Náutica cuando quieras. Estaremos encantados de informarte.

QUIERO COLABORAR